lunes, 13 de abril de 2015

Intens abril intens






No hi ha dubte que per als escriptors el mes d’abril és important. Hi ha un dia d’aquest mes en que es venen entre el 8-10% del total de llibres que es venen en tot un any. I tot això, gràcies a un drac. És una pena que s’hagin extingit. Al capdavall la vida era tant o menys perillosa que la nostra quan ells existien, però segur, segur, era més intensa. Qualsevol podia acabar convertint-se en un cavaller salvador. I emportar-se la princesa. Jo sens dubte ho hauria fet. Però és clar, eren altres temps, i Sant Jordi va marxar a la recerca d’altres emocions i va deixar la princesa per vestir sants. Això sí, amb un exquisit aroma de roses escampat arreu.

Avui m’he permès la llicència de no anar al gra. Penso que el dia s’ho val. No en va fa un munt de setmanes que estic pendent d’aquesta determinant diada de Sant Jordi. A finals de setmana us informaré del meu programa per aquell dia: els llocs i horaris on estaré venent i signant llibres. Espero veure-us-hi a tots, serà la meva estrena, i no cal dir que un dia important. Per cert, el dia de Sant Jordi us regalaré un poema. Recordarem vells temps.

Ara sí, anem al gra. Per avui tinc un parell de noticies i una nova ressenya.

Notícia 1- Torno a passar-vos la llista de llibreries perquè s’ha ampliat en dos establiments més: Altair (Barcelona) i La Peixateria (Mataró). S’acosta Sant Jordi i no vull que us quedeu sense llibre.

 BARCELONA:
            -LA IMPOSSIBLE. Llibreters: Carrer Provença, 232 (Eixample esquerra: entre Aribau i Balmes).
            -LLIBRERIA ONA: Carrer Gran de Gràcia, 217 (Gràcia: entre Fontana i Lesseps).
            -LLIBRERIA LA FONT DE MIMIR: Carrer Costa i Cuxart, 5 (Nou Barris: entre Virrei Amat i Passeig Maragall).
            -LA CENTRAL DEL RAVAL: Carrer d’Elisabets, 6 (Raval: Des de Les Rambles pel carrer del Bonsuccés).
            -LLIBRERIA DOCUMENTA: Carrer Pau Claris, 144 (Eixample dreta: entre València i Aragó)
            -LLIBRERIA ALTAIR: Gran Via, 616 (Entre Rambla Catalunya i Balmes)
ARGENTONA:
            -LLIBRERIA ARENAS: Carrer Gran, 18
            -LLIBRERIA CASABELLA: Carrer Puig i Cadafalch, 10
MATARÓ:
            -DÒRIA LLIBRES: Carrer Pujol, 9
            -LLIBRERIA EL TRAMVIA: Plaça Granollers, 1
            -LA PEIXATERIA: Carrer Barcelona, 50
IGUALADA:
            -LLEGIM...? LLIBRERIA: Ptge. Capità Galí, 4
            -LLIBRERIA AQUALATA: Carrer Sant Josep, 14

            Notícia 2-  Aquest proper dimecres (15 d’abril) a partir de les 18h, al programa de Marató Ràdio, El Somni del Minotaure, conduit per Joan Poch i Emília Illamola, em faran una breu entrevista. Pels que no la pugueu escoltar ja sabeu que després penjaré l’àudio.

I finalment la ressenya. Us haig de dir que aquesta és força entranyable, perquè me l’ha enviat un dels primers mestres que vaig tenir a l’EGB, l’Emílio Rodríguez. Vaig estar comentant amb ell durant més de dues hores impressions sobre El futur esperant. No cal dir que va suposar una satisfacció molt gran per a mi i, com en temps passats, una enriquidora font de coneixements, aquest cop, curiosament, sobre la meva pròpia novel·la. Aquí la teniu:

Acció, Anticipació, Relat . . .  tant se  val  l’etiqueta. Tot i que ens tranquil·litza no es important. Es una novel·la de reflexió. Que ningú s’espanti. Si la filosofia es una interrogació crítica i constant sobre la vida, es un llibre filosòfic. Fa preguntes.
Estem al davant d’un trenat de situacions, el fil conductor de les quals es el viatge d’una parella per d’altres dimensions de la geografia, llocs i països; l’economia entre el primer i el tercer món, sobre tot, però també, la del recorregut interior del protagonista a la profunditat de la seva ànima, del seu món interior, del sentiment.
Barreja constant de plànols i temps, abans i ara, present i passat, acció i reflexió. A més el capitalisme, consumisme, la cura del planeta, els sorolls, les multituds, les reflexions, el fugir de la mort, ocultar-la. . .
I tot amb un llenguatge molt escaient, suau, ferm, aclaridor, natural, precís, tal com raja, molt treballat però, que marca un ritme fluid, que no fa sentir les moltes pàgines i que sovint emociona, molt sovint, el que em fa pensar en la fusta, en la traça de l’autor per crear, per relatar, per a escriure i fer-ho amb eficàcia i amb  autoritat.
Aquest viatge al fons de l’ànima, pels variats camis d’una Amèrica original i nova per a nosaltres, ciutadans del primer món, ens proporciona a més pensaments profunds i vitals d’una manera atractiva i amb unes paraules que ens fan viure l’emoció. Per exemple, una tarda al davant del Salar d’Uyuni. I més.
Enhorabona. Hi ha molta roba  per tallar. Tens una bona eina, talla.
Una abraçada, Emilio


I com que no tinc cap foto de l’Emílio, si més no us en deixo una de l’època en que jo era alumne seu. Una foto escolar, festiva, tradicional. És l’enterrament de la sardina, però al taüt no hi havia cap sardina, hi havia el món...
La vida sempre sorprèn, oi? Ironies de la vida!







Petons!! I fins aviat!!

No hay comentarios:

Publicar un comentario